Veelgestelde vragen

Het kopen van een woning in Spanje kan veel vragen opleveren. Wij begeleiden u graag bij dit proces. Heeft u naast onderstaande vragen nog andere vragen? Schroom niet en neem contact met ons op!

Wanneer u overweegt een woning in Spanje te kopen, moet u beginnen bij het vaststellen van uw budget. Naast de werkelijke vraagprijs moet u ongeveer 14% voor aankoopkosten rekenen voor notaris-, kadaster- en juridische kosten. De kosten omvatten onder andere:

  • 10% IVA / overdrachtsbelasting
  • 1% juridische kosten (schatting)
  • 1,6 % kadasterkosten / notariskosten.

Zodra u uw woning heeft gevonden wordt meestal een borg van € 3000- € 6000 betaald, om het pand van de markt te halen. We raden ten zeerste aan op zoek te gaan naar een onafhankelijk juridisch adviseur in dit stadium. Uw advocaat zal een document verkrijgen van het eigendomsregister (Registro de la Propiedad) en

hier vind u details over eventuele uitstaande schulden met betrekking tot het onroerend goed.

Het vertelt u ook wie de juridische eigenaar is en dat alle beschrijvingen overeenkomen met de verkopers, bijvoorbeeld vierkante meter maten. De eerste aanbetaling moet aan u worden teruggegeven als uw advocaat ergens niet tevreden over is.

Wij kunnen u hier uiteraard bij adviseren

Als u tevreden bent, wordt er een onderhands koopcontract opgesteld tussen de koper en de verkoper en wordt een aanbetaling van 10% betaald. Het percentage van de aanbetaling kan variëren wanneer de woning nog in aanbouw is. Het is meestal een eenvoudig document waarin de verkoper zijn intentie kenbaar maakt om het onroerend goed over te dragen aan de koper. De koper geeft aan voornemens te zijn tegen een vastgestelde prijs en overeengekomen voorwaarden te kopen. Als de koper zich in dit stadium terugtrekt uit het contract, is de koper de aanbetaling kwijt.

Als de verkoper zich terugtrekt, moet hij het dubbele terugbetalen.

In dit contract zal een datum van voltooiing staan. Om de transactie af te ronden regelt uw advocaat een datum met de notaris. Daarna ondertekenen alle partijen, als alles in orde is, de Escritura (Aktes). De notaris is diegene die het onderhandse contract moet omzetten in een openbare akte die kan worden ingeschreven in het kadaster.

Als het je niet lukt om zelf te tekenen bij de notaris, kunnen regelingen worden getroffen voor het verlenen van een volmacht waardoor een andere persoon namens u kan tekenen.

Iedereen die een woning koopt in Spanje, moet een NIE-nummer hebben. Dit is een fiscaal identificatienummer en is wettelijk verplicht in Spanje.  De advocaat regelt dit voor u.

 

Het is ook noodzakelijk om een ​​Spaanse bankrekening te openen. Dit is een heel eenvoudig proces. De enige vereiste is een geldig paspoort en een initiaal borg. De meeste banken hebben Engelssprekend personeel en maken gebruik van internetbankieren. Uw advocaat zal dan opdracht geven om alle rekeningen van nutsbedrijven rechtstreeks te laten betalen van uw rekening.

  • IBI (lokale onroerend goed belasting). Onder IBI vallen vuilnisophalen, wegenonderhoud etc. Het te betalen bedrag is afhankelijk van de oppervlakte en het aantal meters van de woning.
  • Gemeenschapskosten
    Als uw eigendom op een urbanisatie staat, zijn er kosten voor algemeen onderhoud van het zwembad, terrein, verlichting en administratiekosten. Deze vergoeding hangt af van de voorzieningen die er zijn en iedere eigenaar draagt daaraan bij.